vrijdag 9 december 2011

'BELGIE IS 18DE MEEST CREATIEVE LAND'

'BELGIE IS 18DE MEEST CREATIEVE LAND' 

Een klein artikeltje in De Morgen van 9 december.
'België staat op plaats nummer 18 in het Cannes Report, een ranglijst op basis van de prestaties op het reclamefestival. '
Kijk wat interessant, blijkbaar zijn niet alleen wiskundige- of talenkennis van belang, creativiteit is dus ook een vaardigheid die gewaardeerd wordt. 
Wanneer we er vacature op nakijken komt het woord 'creativiteit' ook vaak naar boven.
Er is dus een opleiding nodig die creatief denken stimuleert, die mensen leert iets op een andere manier te bekijken. 
Misschien is muzo toch niet zo'n onbelangrijk vak als sommigen denken.

vrijdag 25 november 2011

Een slecht mens

Kom, ik zal het maar bekennen, ik ben een slecht mens.
Wanneer in een nabije toekomst de 'rechten van de computer' gepubliceerd worden, zal ik niet meetekenen.
Ik stort geen bijdrage voor de vereniging die opkomt voor bejaarde computers.
Ligt het aan mij? Ik ben verdraagzaam tegenover allerlei groeperingen en gezindheden, zelfs de 'vereniging van weinig succesvolle charmezangers',  wil  ik nog tolereren.
Maar wanneer ik een pagina van mijn nieuwe tijdschrift op mijn blog wil plaatsen en de computer tegenwerkt, als er iets mis is met publisher of met wat weet ik veel, en het loopt maar niet zoals ik wil, dan word ik computerracistisch. Dat zou niet mogen.
Binnen enkele duizenden jaren zal men zich afvragen: 'Wat was er eerst, de mens, of onze broeder de computer? '. Voorlopig ben ik nog de baas en wil ik dat de computer luistert. Wanneer hij dat niet doet, word ik eerst ongeduldig, dan geïrriteerd, dan nog een erger toestand waarvoor ik even geen woorden vind.
Misschien helpt een gebed tot de heilige Stijn.
Broeders en zusters, bid voor deze zondaar

Marcel breekt in ( of :de onhandige blogger )

Marcel Broodthaers is een eigenzinnig kunstenaar. Ik wil zijn foto mooi bij zijn tekst plaatsen, maar wat gebeurt er? Meneer neemt een plaats in als profielfoto. Mensen gaan denken dat ik me als kameel verkleed heb om op de foto te staan. Al het geharrewar dat daardoor ontstond, deed me genoeg krijgen van het bloggen. Niet van het bloggen zelf, maar van de praktische kant ervan, en dat is schandalig... in feite is het eenvoudig genoeg, maar als het niet gaat zoals ik wil, en bepaalde personen zich tegen mijn wil als profielfoto manifesteren,  dan heb ik er voor een tijd genoeg van.
Gelukkig zijn er ondertussen enkele leuke muzische samenkomsten geweest in Sint-Niklaas. Zo zie je dat in een goede sfeer, mensen van muzisch bezig zijn kunnen genieten.
 Op het werk loopt het anders, enkele collega's hebben muzische bijscholing, maar vinden het niet zo leuk om zich plots  te moeten inleven als vlinder of stervende bloem... Het is niet voor iedereen om zich zomaar in een bewegings- of expressiemoment uit te leven. Muzo is een ruim domein, maar mensen voelen zich soms ongemakkelijk in een bepaald gebied.Muzo houdt heel wat bedenkingen in, meer daarover in een volgend bericht... nu roept er een andere bezigheid.

donderdag 3 november 2011

Op zoek naar Marcel, tweede aflevering

Ik stel me Marcel Broodthaers voor in het Brussel van de jaren 60 en vroege jaren 70, Jacques Brel, The Beatles, discussies tussen kunstenaars en studenten. Op een foto  uit 1974 leidt hij een kameel binnen in het museum voor Schone Kunsten in Brussel, in het kader van zijn opstelling 'Wintertuin', die hij vergelijkt met een woestijn. Op de foto een man met een pet, regenjas, hemd en das, die star en ernstig voor zich uitkijkt. Die mengeling van ernst en humor komt altijd terug, zijn werk lijkt vaak wat onnozel, misplaatst, grappig, tegelijkertijd kan het weerstand of verwondering oproepen. 
Voorwerpen herbenoemen, in een ander kader tonen, een andere betekenis geven... hoe zouden kinderen dat doen? 
Stel je voor: een oude mixer of een kapstok... iemand een idee wat deze voorwerpen kunnen  betekenen? 
 

zondag 16 oktober 2011

Op zoek naar Marcel

De zoektocht naar Marcel is begonnen.

Karlijn en ik gaan ons laten inspireren door Marcel Broodthaers,een Brusselaar die leefde van 1924 tot 1976.
Een paar dingen vallen op: hij was feitelijk een dichter, die pas naar beeldend werk overschakelde onder invloed van René Magritte, en wel meer specifiek diens 'Ceci n'est pas une pipe'. Tekst en poëzie zijn een belangrijk element in zijn werk, zijn werken staan vaak vol teksten, zitten vol woordspelingen, of worden door hemzelf in teksten becommentarieerd.Hij beschrijft het wetboek van strafrecht als zijn lievelingsboek, de teksten zijn zo weloverwogen, elk begrip wordt zorgvuldig gedefinieerd en beschreven, en toch is het zo voor interpretatie vatbaar. 
Hij beschrijft ook hoe sommige vormen 'onzichtbaar' worden, ze zijn volmaakt maar we zien ze niet meer, zoals de perfecte vorm van een ei. 
Zijn leven en werk ademt de geest van de jaren '60 en '70, zo nam hij in '68 ook deel aan een bezetting van het Museum van Schone Kunsten, om een nieuwe cultuurpolitiek te eisen. 
Dit is al een topje van de ijsberg, er is nog heel wat meer te vertellen over deze bijzondere kunstenaar, meer in een volgende aflevering van 'Op zoek naar Marcel'.

dinsdag 11 oktober 2011

onmuzische thuiskomst

Het verkeer ging vlot, ik was bijna thuis, toen ik moest remmen voor een politiecombi die de weg versperde. Geen probleem, ik ging rechts, achter de hoek ben ik thuis. In de zijstraat zag ik een donkere auto en twee mannen met walkie talkies. Op de hoek van de straat een politieauto en een agent met walkietalkie en een kogelvrije vest. 
In onze straat liep ook zo een figuur rond, ik vond een parkeerplaats, vroeg aan een agent wat er aan de hand is? 'We zoeken een persoon', een mooi formeel antwoord. 
Ik kwam thuis, klopte even aan het raam en werd vlug opengedaan, de overbuurvrouw, Karin, was bij ons.
Ze was tijdens het pianospelen opgeschrokken van mensen die aan haar deur en garagepoort rammelden. Haar man was in Düsseldorf, op een of andere voetbalmanifestatie waar sommige mensen een wonderlijk groot belang in stellen. In paniek was ze bij ons binnengevlucht, ondertussen stopte er een auto waar enkele gewapende mannen uitsprongen, agenten bleek later, die haar tuin inrenden. Ik kreeg eerst een aantal verwarde verhalen te horen, ondertussen daverde het glas van de veranda van de overvliegende helicopters.
Een spannende en verwarde situatie, ik voelde even aan de achterdeur, die niet op slot was, en sloot ze af. 
Ondertussen liepen er allerlei figuren over straat met helmen en kogelvrije vesten. Toen een knal en een vuurpijl, de helicopter deed nog meer daveren, geroep.... 
Ik wou zo graag vertellen over ons prachtige kunstwerk, ('t is toch waar hé Robin), en de leuke les van Yves over muzische taal waar we een ander woord voor moeten zoeken, maar ik vond geen belangstellend publiek. 
Tenslotte, zoals in elk goed verhaal, werden de schurken gevat. Karin kon met een bang hart terug naar huis, haar man kwam thuis van de Düsseldorfse match en de rust keerde weer.
Toen we gingen slapen vroeg ik aan Veerle, mijn vrouw, om toch even onder het bed te kijken. Ze keek niet, dus heb ik dat maar even gedaan.
Oef, er lagen alleen stofvlokken.

zondag 9 oktober 2011

Verhalen verzamelen

Achterafgedachte. 
Ik heb feitelijk nog een verzameling, waarbij jullie me kunnen helpen. Ik verzamel verhalen, vertelbare verhalen of verhalen die vertelbaar te maken zijn. 
Het kapsalon in het Stem is een plaats die verhalen doet groeien, daar zou een verhaal passen over Julia,  een meisje met veel rosse krullen...
Maar terug naar mijn vraag, ik heb een hele verzameling boeken met verhalen, Afrikaanse, Egyptische, het land van Waas (ook heel exotisch), Roald Dahl, Andersen, Grimm... Prentenboeken zijn vaak de bron van geweldig leuke verhalen, sommigen zitten verstopt in een roman, andere in een krantenartikel.
Als je zo een verhaal tegenkomt, en je kunt het missen, ben ik altijd heel dankbaar wanneer je het mij bezorgt. Je hoeft het niet in te pakken, 't is om direct te gebruiken. 

groetjes 
Wim

zondag 2 oktober 2011

Goeie ouwe Dulle Griet en de muzoproblemen van S.

De Dulle Griet woont hier niet ver vandaan. Vrijdag was ik met Dieuwke (14) in Antwerpen, en we zijn even bij haar langsgegaan, lerarenkaart en 1 euro en hop, we waren bij Griet.  Echt toch wel de moeite, een bizar schilderij van de oude Pieter Breughel, heel Jeroen Boschachtig. Jammer genoeg was het museum slecht verlicht, je kunt de details niet goed zien. Het is een soort fantasy-apocalyptisch stripverhaal, of een aanklacht tegen de oorlog.
 Het is in ieder geval iets bijzonder: een vrouw met een zwaard in een nachtmerrielandschap. 
Als je in de buurt bent, moet je maar eens gaan kijken, het is maar een 500 meter van de Groenplaats en de Meir (in  Antwerpen dus, voor wie deze straatnamen niks zeggen). 

's Avonds een gesprek met een kameraad die op zijn 35ste  net de lerarenopleiding  is begonnen voor volwassenen. Hij heeft zijn werk opgezegd en is enthousiast om les te geven, maar hij krijgt nachtmerries van het feit dat hem plots een blokfluit in de handen wordt gestopt en dat hij daarop moet leren spelen. Dit ligt hem echt niet, en hij vreest dat dit hem zal aangerekend worden. Is dit in alle lerarenopleidingen een verplicht instrument? Moet een onderwijzer een instrument kunnen bespelen? Ik ben benieuwd wat collega's hiervan denken.